Kärppien Jari Sailiolle pelikielto – katso video

19.12.2017

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt Kärppien Jari Sailiolle viiden ottelun pelikiellon perjantain Pelicans–Kärpät-ottelussa tapahtuneesta pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Sailio on pelikiellossa seuraavissa otteluissa: 19.12. Kärpät–JYP, 26.12. KalPa–Kärpät, 28.12. Kärpät–Tappara, 30.12. Jukurit–Kärpät ja 3.1. Ilves–Kärpät.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Jari Sailio
Ottelupäivä: 15.12.2017
Ottelu: Pelicans–Kärpät
Peliaika 57:18

1. Selostus asiasta

Pelicans–Kärpät-ottelun erotuomarit tuomitsivat peliajassa 57:18 Kärppien Jari Sailiolle tämän taklauksesta Mikko Kousaan ison rangaistuksen ja pelirangaistuksen syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (5 + PR).

Päävideotuomari on edelleen asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Tilanteessa Sailio hyökkää kiekollisena pelaajana Pelicansin puolustusalueelle, jossa Kousa on vastaanottamassa hyökkäystä puolustajana. Pelattuaan kiekon Kousan ohitse kulmaan ja yrittäessään ohittaa takaperinluistelevaa Kousaa, Sailio nostaa kätensä ja mailansa ylöspäin. Sailio osuu kädellään ja mailallaan Kousaa päähän, aiheuttaen Kousan päähän voimakkaan iskun. Kousa ei pystynyt jatkamaan ottelua loppuun, koska hänet määrättiin lääkärin toimesta jättämään ottelu kesken päävammaepäilyn johdosta.

Sailio on antanut pyydetyn lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään tai niskan alueelle. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Sailio nostaa mailansa ja kätensä hyökkäystilanteessa vastuuttomasti ylöspäin osuen käsillään vastustajan päähän. Delegaatio katsoo, että Sailio pelaa tilanteen erittäin huolimattomasti ja on vastuussa käsistään ja mailastaan, jotka osuvat voimakkaasti Kousaa päähän. Tilanteessa aiheutuneen pääkontaktin johdosta Kousa joutui jättämään ottelun kesken, joten Sailiolle tulee tuomita ottelurangaistus säännön 124 iii-kohdan mukaisesti.

Delegaatio pitää Sailion huolimattomuudesta aiheutunutta vastustajan päähän kohdistuvaa kyynärpääiskua, jonka seurauksena vastustaja loukkaantuu, kolmen ottelun arvoisena tekona. Sailiolla on Liigan kurinpitomenettelyssä määrätty kuluvalla kaudella kertaalleen pelikieltoa päähän kohdistuneesta taklauksesta (tapaus 2/2017-2018). Sailion kurinpitohistorian perusteella pelikieltoa ankaroitetaan kahdella ottelulla.

3. Ratkaisu

Kärppien Jari Sailiolle määrätään viiden (5) ottelun pelikielto. Sailio on pelikiellossa Kärppien viiden seuraavan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 19. joulukuuta 2017

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen