Tapparan Matti Järviselle ei määrätty pelikieltoa – katso video

11.12.2017

Liigan kurinpitodelegaatio ei määrännyt Tapparan Matti Järviselle pelikieltoa tiistain Pelicans–Tappara-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Järvinen on edustuskelpoinen Tapparan seuraavassa ottelussa, joka pelataan keskiviikkona 13.12. KooKoota vastaan.

* *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Matti Järvinen
Ottelu: Pelicans–Tappara
Peliaika: 47:40
Pelipäivä: 5.12.2017

1. Selostus asiasta

Pelicans–Tappara-ottelun kolmannessa erässä A-pistealoituksessa Tapparan Matti Järvisen ja Pelicansin Miska Siikosen kypärät osuvat yhteen. Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta Järviselle tilanteesta ison rangaistuksen päällä iskemisestä. Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn.

Järvinen on antanut tilanteesta lausuman.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Jääkiekon säännön 142 mukaan päällä iskeminen on teko, jossa pelaaja käyttää päätään – kypärällään tai ilman – vastustajan iskemiseen. Säännön i-kohdan mukaan joka yrittää puskea tai puskee päällään vastustajaa, tuomitaan ottelurangaistus.

Otteluvideon perusteella molempien joukkueiden aloittajat – Järvinen ja Siikonen – hakevat asemaa ylävartalollaan ja päällään aloituspisteen yläpuolelta. Ensimmäisellä kerralla pelaajien päät osuvat toistensa olkapäihin. Tämän jälkeen linjatuomari kehottaa pelaajia ottamaan oikean aloitusasennon. Seuraavassa aloitusyrityksessä Siikonen ottaa ensin päällään aseman pisteen päältä, minkä jälkeen Järvinenkin pyrkii ottamaan vastaavan aseman. Tässä tilanteessa Järvisen kypärä osuu kevyesti Siikosen kypärään.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että päällä iskemisestä samoin kuin jo päällä iskemisen yrityksestä tuomitaan sääntökirjan perusteella aina ottelurangaistus. Sääntökirjan mukaan teosta ei voi tuomita lievempää rangaistusta. Ottelurangaistus tarkoittaa samalla vähintään yhden ottelun pelikieltoa. Päällä iskemisen rangaistusasteikko osoittaa, että päällä iskeminen ei kuulu missään olosuhteissa jääkiekkoon ja toisaalta sen, että teko on vaarallinen aiheuttaen kohteelleen loukkaantumisvaaran.

Tässä tapauksessa kurinpitodelegaatio katsoo, että otteluvideolta näkyvässä Järvisen ja Siikonen välisessä aloitustilanteessa Järvisen toiminta ei ole säännössä 142 tarkoitettua päällä iskemistä tai puskemista vaan kyseessä on aloitustapahtumaan liittyvä asemien hakeminen, jossa pelaajien kypärien välillä on kevyt kosketus.

3. Ratkaisu

Tapparan Matti Järviselle ei määrätä pelikieltoa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 8. joulukuuta 2017

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen