Kuninkuuksia jaossa – ketkä vievät runkosarjapalkinnot?

7.3.2016
Kuninkuuksia jaossa – ketkä vievät runkosarjapalkinnot?

Tapparan Kristian Kuusela on vahvin ehdokas Veli-Pekka Ketola -palkinnon voittajaksi. (Kuva: Mikko Pylkkö)

Liigan päätöskierroksilla riittää jännitystä myös runkosarjan pelaajakohtaisista titteleistä. Ketkä ovat vahvimmat ehdokkaat Ketola-, Honkavaara- ja Keinonen-palkintojen voittajiksi?

Pistepörssi / Veli-Pekka Ketola -palkinto

Tapparan Kristian Kuusela johtaa pistepörssiä viiden pisteen erolla SaiPan David McIntyreen. Kuuselalla on mahdollisuudet voittaa pistepörssi ensimmäisenä pelaajana yli 60 pisteen saldolla sitten kauden 2011-12. Kuusela olisi Liiga-historian neljäs runkosarjan pistepörssin voittanut Tappara-pelaaja. Aikaisemmin tähän ovat pystyneet Martti Jarkko (kahdesti), Janne Ojanen ja Jori Lehterä. McIntyren voitto olisi historiallinen, sillä koskaan aikaisemmin SaiPa-pelaaja ei ole pystynyt saavuttamaan titteliä.

Maalipörssi / Aarne Honkavaara -palkinto

SaiPan Chad Raun etumatka Lukon Aaron Gagnoniin ja HIFK:n Tomas Zaborskyyn on kolme maalia. SaiPa-pelaajalle maalikuninkuus on mennyt aikaisemmin vain kerran, kun Dale McTavish oli ykkönen kaudella 1997-98.

Syöttöpörssi

HIFK:n Teemu Ramstedt on merkkauttanut tällä kaudella 42 syöttöpistettä. Mainion kauden pelannut Ramstedt on rikkonut myös yhden kauden piste-ennätyksensä kuuden vuoden takaa. HIFK-pelaaja on ollut viimeksi syöttöpörssin kärkinimi kaudella 2008-09 Kim Hirschovitsin ollessa tilaston ykkönen.

Tehopörssi (±) / Matti Keinonen -palkinto

Tasaisin kamppailu käydään plusmiinustilaston voitosta. Kärppien Sebastian Aho ja Tapparan Jani Lajunen ovat kirjanneet tältä kaudelta lukeman +26, Kristian Kuuselan saldo on +23. Vuoden 2016 otteluistaan huikean lukeman +21 merkkauttanut Tappara-konkari Pekka Saravo on tilaston nelonen lukemalla +23. Kärppien pelaaja on voittanut Keinonen-palkinnon 2000-luvulla viidesti. Tapparasta voittaja ei ole tullut kertaakaan palkinnon 38-vuotisen historian aikana.

Puolustajien pistepörssi

Kärkikolmikko on pisteen päässä toisistaan. Janne Niskala on ykköspaikalla 34 pisteellään. Ylivoimapelin taitaja, Pelicansin Juha Leimu on kerännyt pisteen Niskalaa vähemmän, mutta on ollut puolikuntoinen viimeisissä peleissään. HIFK:n Tommi Taimi oli huippuvireessä tammi-helmikuussa, mutta viidessä viimeisessä pelissä tilastoihin on merkitty vain yksi syöttöpiste. Lukon tai Pelicansin pelaaja ei ole voittanut kertaakaan puolustajien pistepörssiä Liiga-historiassa.

Tulokkaiden pistepörssi

Tapparan Patrik Laine on voittamassa tulokaspörssiä selvällä erolla Pelicansin Sebastian Repoon. Laine on myös tulokaspelaajien paras maalintekijä 17 osumallaan. Tulokaspörssin ykköstila on mennyt Tappara-pelaajalle vain kerran, kun Janne Ojanen oli tilastokärki kaudella 1986-87.

Maalivahtien maalikeskiarvo

Kaikkiaan viiden maalivahdin maalikeskiarvo alittaa kahden maalin rajan vähintään kolmanneksen kauden otteluista pelanneiden vertailussa. Kärppien Sami Aittokallion ja Lukon Ryan Zapolskin keskiarvo on sama, 1,93. SaiPan Jussi Markkanen ja Kärppien Sami Rajaniemi yltävät lukemaan 1,96. Lukolle kärkipaikka on mennyt aikaisemmin vain kerran, kun Petr Briza oli ykkönen kaudella 1991-92.

Rangaistusminuutit

100 minuutin rajan on rikkonut tällä kaudella viisi pelaajaa. Pelicansin Ben Blood ja Dane Byers ovat tilaston kärjessä yli 150 lukemillaan. Lahtelaisten riveistä jäähykuningas on tullut aikaisemmin kolmesti: Mike Hyndman oli ykkönen 1977, Sami Helenius 2010 ja Antti Tyrväinen 2011.


---
Julkaisija: Antti Seppänen